I fjellbygda Lesja, lengst nord i Gudbrandsdalen, har familien på Avdem satset friskt på lokal foredling. Fjellgården har vært drevet av samme slekt siden 1700-tallet. I dag lager de oster i verdensklasse. Huldreost, en helt spesiell mørk brunost, med einebær, kvannfrø og Løitens aquavit, ble levert til den berømte restauranten Noma i København i over 10 år.
Avdem Gård er et bevis på at man kan beholde lokale tradisjoner, historie og kvalitet samtidig som man kan utvikle og satse, fra et sted ingen kunne tro at noen kunne produsere, foredle og eksportere verdensberømte produkter i tonnevis.
Fra et ønske om å bevare
Men hvordan startet det hele? Avdem Gardsysteri ble etablert i 2005 som resultatet av flere års lidenskapelig arbeid. Sigurd Avdem og Åse Haugstad, hjertet bak historien, ønsket å bevare de rike tradisjonene fra det gamle seterlivet. De ville utvikle gården basert på lokale ressurser og satse på verdiskaping og arbeidsplasser gjennom foredling av melk.
Nedleggelsen av brunostanlegget på Lesja i 1997 økte engasjementet lokalt. Vi satset på økt melkeproduksjon, samtidig som vi tok vare på tradisjonene fra det gamle seterbruket. Dette gjorde satsingen på upasteurisert, rå melk naturlig for oss, vi ønsket å holde produksjonsteknikken så tett opp mot det tradisjonelle som mulig, - forteller Sigurd Avdem, fjellbonde og lokalmatgründer.
Fjelldronning og Mor Åse
Sigurd og Åse ville også videreutvikle brunosten frå Lesja. Resultatet ble en kittmodnet halvfast hvitost: «Fjelldronning» og av mysen kokte de Huldreost. Huldreost leverte de til den berømte Restaurant Noma i København i over ti år.
Senere har to andre kittmodnet hvitoster kommet til bordet. Den myke Mor Åse, som er resultatet av en studietur til den franske alpelandsbyen Montbardon, og Bufast som er en alpeost inspirert av sveitsiske ystetradisjoner, tilpasset norsk melk og vårt ysteri, - fortsetter Sigurd.
Avdem har klart kunststykket å kombinere moderne drakt med lokale tradisjoner. Hvordan har de klart å nå ut fra den lille bygda Lesja til resten av verden? Sammen med andre lokale matprodusenter i Gudbrandsdalen har de dannet Gudbrandsdalsmat SA. Dette samvirket på 30 lokale matprodusenter har samarbeidet med TINE for å åpne døren til det norske markedet, med fokus på kvalitetsprodukter, effektiv distribusjon og ekte historiefortelling fra fjord og fjell.
Ein viktig flaskehals for lokalmaten forsvant da TINE åpnet sitt unike distribusjonsnett for slike som oss. At TINE-bilen henter den melken vi ikke foredler selv er alfa og omega, - sier Sigurd.
TINE spiller en nøkkelrolle for Avdem. Fra rådgivning for primærproduksjon til fleksibilitet i melkemengde, har TINE vært en viktig partner.
Samhandling i markedet er også viktig. Jeg kan nevne gjennomføringen av oste-VM i Trondheim, der TINE var en viktig medspiller sammen med Norsk Gardsost og Hanen, og utviklingen av handelsportalen Smak mer Norge! Sammen kan vi fylle ostedisken med norske kvalitetsprodukter fra små og store produsenter.
Tilbake til bærekraft og den stolte bonden
Men det er ikke kun oster og forretningssamarbeid – Avdem går også for bærekraft. Med økt fokus på økologisk drift og bærekraftige løsninger, ønsker Avdem å være en del av løsningen på dagens utfordringer i landbruket.
Det gamle bondesamfunnet med gården i sentrum og mye folk, dyr, liv og røre var drømmen. Vi produserer en stor del av energien fra vårt eget bioenergianlegg. Bondens gull, husdyrgjødsel, blir spredd i vekstsesongen. Vi er på god vei mot økologisk drift. Vi må finne driftsopplegg som gjør landbruk til en del av løsningen, og da må vi finne tilbake til den stolte bonden, - avslutter Avdem.
Neste gang du nyter en bit av Avdem-osten, husk at det er mer enn bare en smakfull opplevelse – det er historien om en fjellgård som utfordrer grensene og setter sin lille bygd på kartet, en osteproduksjon med lidenskap og en forpliktelse til bærekraft. Avdem gården er grønn, og de tar Lesja til verden og verden til Lesja.
Comentários